Home
Zoeken Menu

ZONNEBLOEMOLIE

Oorspronkelijk komt de zonnebloem uit de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. De indianen wisten eeuwen geleden al olie uit de zaden te halen.De Spanjaarden brachten de zonnebloem in de 16e eeuw naar Europa, waar de plant aanvankelijk als sierplant werd beschouwd. Een Russische boer ontdekte in de 19e eeuw de zaden opnieuw als bron van olie.

Herkomst

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. De zonnebloemolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

Omschrijving

De zonnebloem is een ca. 3 meter hoge plant. De wetenschappelijke naam Helianthus annuus, verwijst naar de woorden helios (zon) en anthos (bloem). Annuus slaat op de eenjarigheid van de plant: elk jaar voltooit de plant zijn levenscyclus van kieming tot zaad. De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Zonnebloemzaden bestaan voor ca. 53% uit vetten, 27% eiwitten en 10% koolhydraten. In veel landen worden de zaden gepeld en vervolgens rauw gegeten, als snack of bijvoorbeeld in een salade. Wanneer de zaden worden geperst levert 100 kilo zaden 45 liter olie op. Daarnaast zijn de zaden een uitstekende eiwittenbron voor de diervoederindustrie.

Kleur en smaak

Zonnebloemolie wordt meestal geraffineerd. De olie is lichtgeel van kleur en neutraal van smaak.

Gebruik in de keuken

Je kunt zonnebloemolie gebruiken om in te bakken, te braden en te frituren, in dressings voor salades en in sauzen. Zonnebloemolie wordt - samen met bijvoorbeeld koolzaadolie, sojaolie of lijnzaadolie - ook gebruikt in mengsels van olie, bijvoorbeeld slaolie of frituurolie. De olie kan worden verhit tot 200°C. In de voedingsindustrie wordt zonnebloemolie behalve in slaolie, frituurolie en salade dressings, gebruikt voor het maken van margarines. Ook wordt zonnebloemolie verwerkt in veel levensmiddelen, zoals diepvriesfrites en chips.

De vetzuursamenstelling van zonnebloemolie vind je hier.

Veelzijdig

Zonnebloemzaden worden ook gebruikt als vogelvoer en voer voor kippen. Ook de stelen en de bladen worden, net als de uitgeperste zaadrestanten, gebruikt voor veevoer. De olie wordt ook voor industriële doeleinden gebruikt, maar dit gebeurt slechts in beperkte mate. In 2013 ging 3% van alle in de EU gebruikte zonnebloemolie naar biodiesel en 3% naar andere technische toepassingen.

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

Goudgeel

Maïsolie: van kiem tot olie

De bloemen van de maïsplant groeien uit tot grote maïskolven. Maïskorrels worden eigenlijk gerekend tot de granen. Alleen in de kiem van de maïskorrel zit olie. Deze kiem is maar 8% van het totale gewicht van de korrel.

Video

Hoe groeien de pinda's van arachideolie?

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Ze zijn bijzonder want ze groeien onder de grond. Weet je hoe? Kijk naar deze video.