Home
Zoeken Menu

SOJAOLIE

Sojaolie wordt geperst uit de sojaboon, een peulvrucht van de sojaplant (Latijnse naam: Glycine Max) die van oorsprong uit het Verre Oosten komt. In het Chinese keizerrijk werd soja beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. Tegenwoordig komt de meeste soja uit Noord- en Zuid-Amerika.

Herkomst

De sojaolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

 

Omschrijving

Sojaolie is een geraffineerde olie, die wordt gemaakt van sojabonen. Sojabonen bevatten behalve olie (19%) ook veel eiwit (35%). Er worden veel verschillende producten van gemaakt. Voorbeelden zijn tempé, tofoe en sojasaus, maar ook sojamelk of sojayoghurt. Sojaproducten zijn geschikt voor mensen met een koemelkallergie, veganisten en vegetariërs. 

Kleur en smaak

Sojaolie is kleurloos tot gelig van kleur met een neutrale smaak. Je kunt sojaolie goed mengen met andere oliën.

Gebruik in de keuken

Sojaolie wordt verwerkt in bijvoorbeeld margarine, koekjes, soepen en sauzen. Het is de meest gebruikte olie in de oliemengsels die slaolie, margarine en bak- en braadproducten vormen. Puur is deze mild smakende olie een uitstekende spijsolie.  Sojaolie wordt veel gebruikt in Aziatische keukens maar is inmiddels ook erg populair in de rest van de wereld. De olie kan voor bijna alle keukendoeleinden worden gebruikt; van verwerking in dressings, marinades en mayonaise tot bakken, braden en frituren. Sojaolie kan worden verhit tot 210°C.

De vetzuursamenstelling van sojaolie vind je hier.

Meer over de duurzame teelt van soja lees je hier.

 

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

Teelt

Het belang van duurzaamheid

De wereldbevolking groeit de komende decennia fors. Oliën- en vetten spelen een grote rol in de wereldvoedselvoorziening. Daarom wordt de duurzame teelt van grondstoffen steeds belangrijker.

Goudgeel

Maïsolie: van kiem tot olie

De bloemen van de maïsplant groeien uit tot grote maïskolven. Maïskorrels worden eigenlijk gerekend tot de granen. Alleen in de kiem van de maïskorrel zit olie. Deze kiem is maar 8% van het totale gewicht van de korrel.