Home
Zoeken Menu

ARACHIDEOLIE

Arachideolie wordt ook wel pindaolie of aardnotenolie genoemd. De pindaplant komt oorspronkelijk uit Brazilië, maar verspreidde zich honderden jaren terug al over een groot deel van Zuid- en Midden-Amerika. Opgravingen hebben aan het licht gebracht dat de Inka's al olie uit pinda's wonnen. Vanuit Mexico brachten de Spanjaarden de plant in de 16e eeuw naar Europa en Azië, waarna de plant via Portugal en Afrika uiteindelijk naar Noord-Amerika werd gebracht.

Herkomst

Tegenwoordig wordt de pindaplant in veel delen van de wereld verbouwd. De arachideolie die in Nederland wordt verkocht of verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

Omschrijving

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn officieel geen noten, maar peulvruchten. Pinda’s groeien onder de grond en dat is bijzonder want de meeste vruchten groeien boven de grond. Uit de bevruchte  bloemen van de pindaplant groeien stengels naar beneden, die zich in de grond boren. Onder de grond aan het eind van de stengels vormen zich de aardnoten. In deze video van NTR schooltv kun je dat goed zien. Na het oogsten laat men de aardnoten 2 tot 4 weken op het land in de zon drogen.

 

Kleur en smaak

Arachideolie is geraffineerd en lichtgeel van kleur en neutraal van smaak.

Gebruik in de keuken

Je kunt arachideolie in dressings gebruiken, in marinades en mayonaise en ook voor bakken, braden en frituren. De olie kan tot 210°C worden verhit.

Allergeen

Arachideolie is een allergeen. Weliswaar zitten in geraffineerde olie geen eiwitten en dus ook geen allergenen, maar omdat arachideolie mogelijk sporen kan bevatten van pinda's, wordt arachideolie (pindaolie) tot allergeen bestempeld.

De vetzuursamenstelling van arachideolie vind je hier.

 

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

Natuurlijk

Sesam open u

Misschien zijn de zaden van de sesamplant wel de allereerste zaden waar de mens olie uit perste. Zo’n 6000 jaar geleden gebeurde het al. Sesamzaad bestaat voor 40 tot 60% uit olie. De olie komt zowel uit rauwe als uit geroosterde zaden.

Plantaardig

Sojaolie: geschikt voor bijna alle keukendoeleinden

In het Chinese keizerrijk werd soja beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. Tegenwoordig komt de meeste soja uit Noord- en Zuid-Amerika.