10 juli 2015

WNF: "Groot deel Nederlandse bedrijven goed op weg naar duurzame palmolie"

“Een aanzienlijke groep bedrijven moet een tandje bijzetten om de doelstelling 100% duurzaam palmoliegebruik per eind 2015 te garanderen”

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) publiceerde op 9 juli 2015 de eerste Nederlandse Palmolie scorecard. De scorecard richt zich op het totale gebruik van palmolieproducten door een brede groep (30) middelgrote en grote Nederlandse bedrijven. Ook een aantal MVO-bedrijven staat op de scorecard. Volgens WNF laat de scorecard zien dat een groot deel van de Nederlandse bedrijven goed op weg is naar 100% RSPO gecertificeerde palmolie. Vooral de bakkerij- en zoetwarensector scoort erg hoog. De scorecard bevat verder producenten van voedingsmiddelen, diervoeder, ingrediënten en cosmeticaproducten en bedrijven in de retail. De scorecard rapporteert een jaarlijks gebruik van 1,8 miljoen ton palmolie door deze Nederlandse bedrijven.

“Een aanzienlijke groep bedrijven moet een tandje bijzetten om de doelstelling 100% duurzaam palmoliegebruik per eind 2015 te garanderen” volgens WNF. 'Book&Claim' certificaten zijn echter ruim voorhanden, dus is er volgens WNF geen enkele reden om niet onmiddellijk over te gaan tot 100% aankoop van certificaten. WNF ziet de aankoop van 'Mass Balance' en 'Book&Claim' certificaten als een belangrijke tussenstap maar niet als einddoel en roept de Nederlandse industrie en retail op om uiteindelijk over te stappen op 'Segregated' en 'Identity Preserved' palmolie omdat dan het gebruik van onverantwoorde palmolie daadwerkelijk wordt uitgesloten.

Bedrijven die een tandje bij willen zetten zijn van harte welkom op donderdag 3 september aanstaande als VMT/MVO een middagbijeenkomst organiseren: ‘Duurzame Palmolie een ‘must have’: Niet wanneer, maar hoe?’ Deze middagbijeenkomst staat in het teken van de vraag hoe een bedrijf de overstap kan maken. Voor aanmelding en meer informatie klik hier. Leden van MVO en de Task Force ontvangen korting. WNF is aanwezig op deze bijeenkomst en gaat graag met individuele bedrijven in gesprek.

Klik hier voor het complete WNF persbericht en de scorecard.

Laatst gewijzigd: 10 juli 2015