19 november 2019

‘Vette’ update van NEVO-online

De nieuwe uitgave van de online Nevo-tabel bevat recente analysegegevens over oliën, vetten en vetzuren uit onderzoek van WUR in samenwerking met MVO. Ook de gegevens over margarines en bak- en braadproducten in deze uitgave zijn vers van de pers.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft een nieuwe uitgave van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Deze bevat informatie over de samenstelling van ruim 2150 voedingsmiddelen. Van 133 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen) zijn gegevens beschikbaar. Deze NEVO-online telt ruim 180 nieuw toegevoegde voedingsmiddelen ten opzichte van de vorige uitgave (2016).  De keuze van deze voedingsmiddelen is grotendeels gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling, die laat zien welke voedingsmiddelen van belang zijn in het Nederlandse voedingspatroon. Daarnaast is de samenstelling van veel reeds aanwezige voedingsmiddelen geactualiseerd en voedingsmiddelen die uit de handel zijn, zijn verwijderd.

Samenstelling
Van 20 soorten olie, zoals kokosolie en zonnebloemolie is dankzij MVO en WUR de samenstelling in laboratoria geanalyseerd. Informatie over margarines en bak- en braadvetten is geupdatet.

Vetzuren
De wijze waarop afzonderlijke vetzuren worden gepubliceerd is gewijzigd. In NEVO-online 2019 zijn de afzonderlijke vetzuren in absolute hoeveelheden weergegeven (g/100 g voedingsmiddel) en niet meer in procenten van de totale hoeveelheid vetzuren. Hiermee kan de gebruiker eenvoudiger het totale gehalte van de afzonderlijke vetzuren in een voeding of recept berekenen. 

Gratis beschikbaar
NEVO-online is een bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of -onderzoek. NEVO-online is gratis beschikbaar en te downloaden. Het bevat, naast voedingsstoffengehaltes, ook bronvermeldingen. 

 

Laatst gewijzigd: 20 november 2019