Home
Zoeken Menu

Actueel

Verband tussen de inname van omega-3 vetzuren en een bescheiden lager risico op een fatale hartaanval

Een grote internationale observationele studie naar het verband tussen een normale inname van omega-3 vetzuren uit zowel plantaardige als dierlijke bron en het risico op coronaire hartziekten met dodelijke afloop, laat een 9% lager risico zien. Deze studie bevestigt het belang van alle omega-3 vetzuren bij de preventie van hart- en vaatziekten.

De wetenschappers onderzochten de associatie tussen biomarkers voor de meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren (ALA, EPA, DHA en DPA) en coronaire hartziekten. Dat is meteen het bijzondere aan deze studie, de meeste andere cohortstudies naar omega-3 vetzuren bekeken alleen de gerapporteerde inname en namen daarbij geen biomarkers mee. De wetenschappers gebruikten gegevens van meer dan 45.000 mensen uit 16 landen, samengebracht in 19 observationele studies. De deelnemers hadden geen voorafgaande geschiedenis met coronaire hartziekten.

Resultaten
In een tijdsbestek van 10 jaar kregen 7157 mensen een niet-fatale hartaandoening, terwijl 2781 mensen aan een hartaanval overleden. Zowel het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) als elk van de visvetzuren (EPA, DPA en DHA) werd geassocieerd met een ongeveer 9% lager risico op een hartaandoening met dodelijke afloop. Associaties tussen omega-3 vetzuren en niet-fatale hartziekten zijn minder duidelijk. Heterogeniteit werd niet verklaard door factoren als leeftijd, geslacht, ras, het wel of niet hebben van diabetes of het gebruik van aspirines of cholesterolverlagende medicijnen.

Conclusie
De auteurs concluderen op basis van de studie dat een normale consumptie van zowel de meervoudig onverzadigde omega 3-vetzuren uit vis als het plantaardige alfa-linoleenzuur gerelateerd zijn aan een bescheiden lager risico te overlijden aan een hartaanval.

Referentie: Liana C. Del Gobbo et al., JAMA internal medicine (2016)
De wetenschappelijke publicatie vind je hier.


Professionals |

Deel deze pagina: