Home
Zoeken Menu

VARKENSVET

Varkensvet wordt ook wel reuzel genoemd, in het Engels 'lard'.

Een varken weegt gemiddeld 110 kilogram. Hiervan is ongeveer 62 procent direct eetbaar als vlees of vleesproduct; de overige 38 procent wordt tot de zogenoemde slachtbijproducten gerekend. Vijftien procent bestaat uit vet dat geschikt is voor menselijke consumptie. Bijna twintig procent bestaat uit vetten en eiwitten die bruikbaar zijn in diervoeder. Het vet heeft een witte kleur en wordt gewonnen uit buikspek en andere vette uitsnijdsels. Voer met relatief veel plantaardige olie leidt tot varkensvet met meer onverzadigde vetzuren, maar gemiddeld bevat varkensvet zo’n 48% verzadigd vetzuren en 42% onverzadigde vetzuren. De vetzuursamenstelling van varkensvet (uigesmolten) vind je hier. Bijna vier procent van het varken is bruikbaar als grondstof voor de oleochemische industrie.

 

Deel deze pagina: