Ondernemen met impact

Richard de Oude is voorzitter van de MVO-projectgroep Circulaire Economie. In het MVO Magazine van november 2017 geeft hij zijn visie op het belang van ondernemen met de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Onze herfst wordt steeds warmer, orkanen heftiger. Vorige week las ik het bericht dat de hoeveelheid insecten drastisch is afgenomen, waarschijnlijk door onze intensieve landbouw. Armoede en honger zijn in de wereld volop aanwezig. Als bedrijfsleven en als samenleving staan we aan de vooravond van belangrijke keuzes. Naast de klimaatdoelstellingen zijn de UN Sustainable Development Goals (SDG’s) hiervoor een belangrijk internationaal kader. Over de 17 Duurzame Doelstellingen zijn door maar liefst 197 landen in de Verenigde Naties afspraken gemaakt. Ook als bedrijven kunnen en moeten we hieraan ons welbekende “steentje” bijdragen.

Op 7 december a.s. wordt daarom door MVO in samenwerking met VNONCW en MVO Nederland een themamiddag georganiseerd met als titel:

“Ondernemen met Sustainable Development Goals”

De middag is erop gericht om de kennis van de SDG’s te verdiepen en te laten zien hoe bedrijven hiermee aan de slag kunnen gaan. We laten zien hoe we duurzame initiatieven en energiemaatregelen die we als bedrijven uitvoeren, kunnen vertalen naar het SDG raamwerk. Daarnaast zullen we ons buigen over de vraag van de overheid: “Aan welke SDG’s gaan de ketenorganisatie MVO en haar leden een bijdrage leveren?” De middag heeft ook een feestelijk tintje, want samen met CRODA en Dishman Netherlands zal MVO Nederland de tool SDG Relevance Tracker lanceren. Deze tool is een van de resultaten van de Community of Practice (CoP) ‘Transparantie in de Keten’. Deze CoP is vorig jaar gestart in het kader van het Internationaal MVO-programma voor de chemiesector van MVO Nederland. Met de SDG Relevance Tracker in de hand is het voor individuele bedrijven gemakkelijker om de eigen initiatieven te vertalen naar de SDG’s. Maar ook een brancheorganisatie kan ermee aan de slag. Al met al belooft het werken met SDG’s een interessante klus te worden! U leest er hier meer over.

 

Richard de Oude

Regulatory Affairs Coordinator Croda en voorzitter MVO-projectgroep Circulaire Economie

Het volledige MVO Magazine is leest u hier.

Last modified: November 21, 2017 11:14