Home
Zoeken Menu

MAÏSKIEMOLIE

Maïskiemolie wordt geperst uit de kiem van de korrel van de maïsplant (Latijnse naam: Zea Mays). Maïs komt oorspronkelijk uit de valleien in Zuid-Mexico waar de wilde stamvader van maïs groeide. De indianen verzamelden de korrels die uit de rijpe aren vielen en plantte deze in rivierbeddingen voor een nieuwe en grotere oogst. Op deze manier doorkruiste de maïs Zuid-, Midden- en Noord-Amerika en werd het zo het belangrijkste voedsel van de indianen. Columbus bracht de maïsplant mee naar Europa.

Herkomst

De maïskiemolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

Omschrijving

Maïskiemolie, ook wel maïsolie genoemd, is geraffineerde olie die wordt geperst uit maïskiemen. De maïs is een eenjarige plant, die behoort tot de eenzaadlobbigen. In de oksels van de bladeren groeien de bloemen uit tot grote maïskolven. Alleen in de kiem van de maïskorrel zit olie. Deze kiem is maar 8% van het totale gewicht van de korrel. De maïskorrels, die eigenlijk worden gerekend tot de granen, eten we bijvoorbeeld als groenten, maar worden ook verwerkt tot cornflakes, popcorn, taco's, en maïsmeel. Maïs wordt ook veel gebruikt als veevoer.

Kleur en smaak

Maïskiemolie is goudgeel van kleur en neutraal van smaak.

Gebruik in de keuken

Maïskiemolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, waarvan een groot deel meervoudig onverzadigd is. Maïskiemolie kan worden verhit tot circa 210°C. De olie kan dus vrijwel voor alle keukendoeleinden worden gebruikt, van verwerking in dressings, marinades en mayonaise tot bakken, braden en frituren.

De vetzuursamenstelling van maïskiemolie vind je hier.

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

Plantaardig

Sojaolie: geschikt voor bijna alle keukendoeleinden

In het Chinese keizerrijk werd soja beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. Tegenwoordig komt de meeste soja uit Noord- en Zuid-Amerika.

Gewas

Zonnebloemolie: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.