Home
Zoeken Menu

LIJNZAADOLIE

Lijnzaad en lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte was lijnzaadolie al een onderdeel van de maaltijd. De oude Egyptenaren hadden de overtuiging dat lijnzaadolie goed was voor de gezondheid en dat het de lichamelijk schoonheid zou bevorderen.

Herkomst

De lijnzaadolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

Omschrijving

Lijnzaad is afkomstig uit de vlasplant. De volledige naam van deze vlasplant is Linum usitatisimum. De vlasplant groeit in een koude omgeving en heeft prachtige hemelsblauwe bloemen. De plant wordt vooral geteeld voor het lijnzaad. Lijnzaadolie is olie afkomstig uit de zaden van olievlas. De zaden bevatten ongeveer 40% olie.  Lijnzaadolie heeft het hoogste gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren van alle oliën. De olie wordt koud geperst.

Kleur en smaak

Lijnzaadolie heeft een aromatische smaak en is goudgeel van kleur.

Gebruik in de keuken

Omdat er aan lijnzaad en lijnzaadolie veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, hebben zaad en olie de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Je kunt lijnzaadolie het best koud gebruiken bijvoorbeeld als saladedressing, in een saus, of door de yoghurt. Ook is de lijnzaadolie verkrijgbaar als supplement.

De vetzuursamenstelling van lijnzaadolie vind je hier.

 

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

Gewas

Koolzaad- en raapzaadolie

De akkers met koolzaad of raapzaad leveren elk voorjaar opnieuw prachtige gele velden op. Na de bloeiperiode vormt de plant zaden. De plantaardige olie die uit de zaden van de bloemen wordt geperst wordt als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.

Lees meer
Gewas

Zonnebloemolie: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.