Home
Zoeken Menu

KINDERBOERDERIJEN GOED BEZIG!

De 52 kinderboerderijen die in 2015 meededen aan de wedstrijd wie de meeste gebruikte oliën en vetten kon inzamelen, hebben in totaal 18.664 kg gebruikt vet bijeen gebracht. Kinderboerderij De Punt uit Zierikzee won de wedstrijd en is de ‘vetste kinderboerderij van 2015’.

Van het ingezamelde vet is 16.653 liter biodiesel gemaakt. In 2015 is er meer ingezameld dan in het jaar daarvoor. In 2014 deden 49 kinderboerderijen mee aan de wedstrijd en werd er 13.120 kg ingezameld. Ook toen won Kinderboerderij de Punt de eerste prijs. De kinderboerderijen Gagelhoeve en Herweijerhoeve uit Den Haag en de Dierenhof uit Ridderkerk werden tweede, derde en vierde. Kinderboerderij de Goudse Hofsteden uit Gouda werd verkozen tot de kinderboerderij die de vetinzameling het afgelopen jaar het beste onder de aandacht heeft gebracht.

Duurzaam

Ingeleverde vetten worden gerecycled en dat is duurzaam. Ze krijgen een tweede leven als biobrandstof. Bovendien voorkomt het inzamelen van vetten verstoppingen in het riool omdat ze daardoor niet langer door de gootsteen worden gespoeld. Vetinzameling past prima bij de activiteiten van kinderboerderijen, die een rol willen spelen in het duurzamer maken van de maatschappij. Jaarlijks worden alle kinderboerderijen te samen maar liefst 25 miljoen keer bezocht en daarmee bereiken zij een groot publiek. Ook gemeenten juichen het toe om oud vet te verzamelen en in te leveren. De ingeleverde vetten worden hergebruikt als biodiesel. Wat veel mensen niet weten is dat zij nu al biodiesel tanken aan de pomp. Biodiesel wordt bijgemengd bij gewone diesel.

Inkomstenbron 

Voor kinderboerderijen kan het aantrekkelijk zijn om vet in te zamelen. Zij krijgen per liter ingezameld vet een vergoeding. Dit is voor kinderboerderijen een manier om extra inkomsten te generen en extra service te bieden aan de bezoekers. Als consumenten ervoor kiezen om het gebruikte vet en olie bij de kinderboerderij in te leveren, dan kan dat door de gebruikte oliën of vetten in de originele fles of lege plastic fles of pot terug te gieten en in de gele container bij de kinderboederij achter te laten. Op www.vetrecyclehet.nl  is meer informatie over vetinzameling te vinden.

De wedstrijd is een initiatief van KinderboerderijenActief.nl, de Watercoalitie en van de landelijke campagne Vet, Recycle het!

Deel deze pagina: