Home
Zoeken Menu

FABELS EN FEITEN

Margarine is gezonder dan roomboter. Van vet word je dik. Kokosolie is gezond. Iedereen heeft een mening over voeding en we delen onze ervaringen graag met elkaar. Maar klopt onze kennis wel? Zijn het fabels of feiten?

FABEL:

vet is ongezond

FEIT:

vet heb je nodig om gezond te blijven

Vetten leveren energie, vitamines en essentiële vetzuren. Oliën en vetten zijn onderdeel van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dat betekent dat je ze elke dag nodig hebt.

 

FABEL:

van vet word je dik

FEIT:

van teveel calorieën word je dik

Vetten leveren energie. Koolhydraten en eiwitten doen dat ook. Het gaat uiteindelijk om de energiebalans. Als je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt, word je te zwaar.

 

FABEL:

vet is slecht

FEIT:

je hebt vetten nodig

In een gezonde voeding zijn vetten onmisbaar. Ze leveren belangrijke vitamines en andere stoffen (essentiële vetzuren) die het lichaam nodig heeft. Onverzadigde vetten helpen bovendien je cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en spelen een belangrijke rol bij de preventie van hart- en vaatziekten.

 

FABEL:

roomboter is gezonder dan margarine

FEIT:

margarine is gezonder dan roomboter

Margarine is een belangrijke bron van vitamine D. Roomboter bevat erg weinig vitamine D. Een pakje roomboter bevat bovendien meer verzadigd vet en transvet dan een kuipje margarine. Als het om hart- en vaatziekten gaat, adviseren zowel de Gezondheidsraad als het Voedingscentrum om boter, harde margarine en harde bak- en braadproducten te vervangen door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën.

 

FABEL:

margarine bevat veel transvet

FEIT:

de margarines en halvarines in Nederland bevatten bijna geen (<1%) transvet

Bij het smeerbaar maken van oliën werd vroeger de techniek van gedeeltelijk harden (steviger maken) toegepast. Daarbij ontstonden transvetzuren. Tegenwoordig wordt deze techniek in Nederland nauwelijks meer toegepast.

 

FABEL:

roomboter is natuurlijk en margarine is chemisch

FEIT:

roomboter en margarine worden beide gemaakt met natuurlijke grondstoffen

Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en water, waaraan vitamines worden toegevoegd. Om een smeuïg en smeerbaar product te krijgen wordt een emulgator gebruikt, een stof die ervoor zorgt dat de ingrediënten mengen. De meeste emulgatoren in margarine worden gewonnen uit soja (lecithine). Roomboter wordt gemaakt van melkvet. Zowel boter als margarine worden in een fabriek geproduceerd.

 

Fabel:

kokosolie is gezonder dan andere oliën en vetten

Feit:

zonnebloemolie en olijfolie zijn gezonder dan kokosolie

Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, olijfolie of sojaolie hebben een gunstig effect op het cholesterol. Deze oliën bevatten relatief veel (meervoudig) onverzadigde vetzuren. Van onverzadigde vetzuren is wetenschappelijk aangetoond dat ze helpen je cholesterolgehalte gezond te houden.

Fabel:

olijfolie kun je beter niet verhitten

Feit:

geraffineerde olijfolie is uitstekend geschikt om te verhitten.

Geraffineerde olijfolie heeft een hoog rookpunt en kan prima worden verhit. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten. Dat heeft een lager rookpunt (160°C) waardoor de olie eerder gaat walmen.

 

 

 

Deel deze pagina: