Home
Zoeken Menu

Actueel

Duurzame soja: belangrijke rol voor Nederland

De zuivelsector en supermarkten in Nederland doen het goed als het gaat om de verduurzaming van de sojateelt. Dat blijkt uit de Soja Scorecard die het Wereld Natuur Fonds (WNF) onlangs publiceerde. De scorecard analyseert het gebruik van verantwoorde soja van onder andere supermarkten, voedingsmiddelenbedrijven en diervoederbedrijven in negen Europese landen. Nederland is na China de grootste soja-importeur ter wereld en speelt daardoor een belangrijke rol bij de verduurzaming van de teelt.

Groeiende vraag
Soja is één van de snelst groeiende landbouwgewassen ter wereld. De meeste soja wordt als meel verwerkt in veevoer voor onder andere kippen, varkens en koeien. Een klein deel is bestemd voor directe consumptie, of wordt verwerkt tot olie. Omdat wereldbevolking groeit en de welvaart stijgt, neemt de consumptie van vlees, eieren en zuivel toe en wordt het verduurzamen van de productie steeds belangrijker. WNF heeft berekend dat we in Europa jaarlijks per persoon zo’n 61 kilo aan soja eten, in de vorm van een vlees, kaas of eieren.

Alternatieve routes
In de Scorecard gaat het WNF uit van de duurzaamheidscriteria van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Daarnaast bestaan er ook andere initiatieven om de teelt en productie van soja te verduurzamen. Zo volgt de Nederlandse diervoederindustrie de ‘Soy Sourcing Guidelines’ van de Europese organisatie FEFAC.

Meer over duurzame soja vind je hier.


Duurzaam |

Deel deze pagina: