Home
Zoeken Menu

BIOLOGISCHE OLIËN EN VETTEN

Veel oliën en vetten zijn ook in een biologische variant verkrijgbaar. Biologisch onderscheidt zich van gangbaar door extra eisen voor milieu en natuur. Dit geldt zowel voor de agrarische productie van de grondstoffen als de verdere verwerking tot eindproducten. Zo is het bij biologische productie niet of nauwelijks toegestaan pesticide of kunstmest te gebruiken en mag er niet worden gewerkt met chemische hulpstoffen in de verdere verwerking tot eindproduct.

Europese richtlijnen

Voor het waarborgen van de kwaliteit van biologische producten zijn er Europese richtlijnen. Hierin staat precies waar bedrijven zich aan moeten houden om biologisch te produceren. De richtlijnen zijn onderverdeeld in eisen voor de productie en eisen voor de verdere verwerking van biologische producten. In Nederland worden hierop toegezien door Skal Biocontrole, de onafhankelijke controle instelling voor biologische producten.

Hoe herken je biologische oliën?

Biologisch is een wettelijke beschermde term die niet zomaar op ieder product mag staan. Biologische producten kunnen zich daarom onderscheiden door middel van een keurmerk. Het Europese keurmerk  geeft aan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie, en dat een strenge controle plaatsvindt door een onafhankelijke organisatie. Bij biologische producten weet je zeker dat ten minste 95% van de ingrediënten van biologische oorsprong zijn. Op de verpakking van een biologisch product is te zien welk certificerend bedrijf de controle heeft gedaan.

Meer informatie over biologisch vind je hier.

Deel deze pagina: