Home
Zoeken Menu

PLANTAARDIGE OLIËN

Plantaardige oliën zijn een veel gebruikt ingrediënt in voedingsmiddelen en staan aan de basis van bijna alle vetten die in de keuken en op brood worden gebruikt. De olie komt uit zaden, pitten of vruchten van verschillende bloemen en planten, zoals zonnebloemen, soja, raapzaad, lijnzaad, maïs en pinda.

Het gebruik van plantaardige olie is al zeer oud, vaak al duizenden jaren. In oude culturen in China, Mexico, India, Egypte en Indonesie werd al plantaardige olie gebruikt. Er zijn ongeveer 40 bomen, struiken, heesters en kruiden die gebruikt kunnen worden om er olie uit te winnen. Vooral de olie uit zaden, pitten of vruchtvlees wordt gebruikt. De meest bekende zaadoliën zijn sojaolie, zonnebloemolie, raapzaad- of koolzaadoliemaïskiemolie en arachideolie. Oliën die geperst wordt uit vruchten zijn bijvoorbeeld olijfoliepalmolie en amandelolie. Ook vind je hier informatie over sesamolie, kokosolie, rijstolie en een aantal andere oliën.

Deel deze pagina: